Monika Divišová je poradkyně
pro výživu, wellness koučka a spoluzakladatelka centra Wellnessia. Sama na sobě
si již v dětství potvrdila, že optimálně nastaveným jídelníčkem se lze zbavit
zdravotních problémů. Již více než čtrnáct let tak provází klienty na cestě
k vědomému stravování a nalezení takového jídelníčku, který podporuje
zdraví, vitalitu i optimální váhu. Svým přístupem dokáže přirozeně nadchnout
pro zdravé stravování, její rady a řešení jsou velmi praktické a reálné pro
dlouhodobou změnu životního stylu. V dubnu 2015 (18. a 19.) Monika povede seminář Zdravá regulace váhy na Akademii léčivé výživy v Praze.

Kdy a proč jste se začala zajímat o výživu?
Měla jsem to štěstí, že můj špatný zdravotní stav
motivoval rodiče k radikální změně stravování i celkové péči o zdraví už
když mi byly 4 roky. Vyrostla jsem tedy v prostředí, kde se tělo přirozeně
jídlem podporuje, vyživuje i léčí. Od malička jsem měla přístup
k bylinkám, vitamínům i bio zelenině z babiččiny zahrádky. Věděla
jsem, že při rýmě není dobré pít mléko a na spaní je meduňkový čaj. Později
jsem si doplnila odborné vědomosti a dopověděla na otázky proč tomu tak je a
bylo mi jasné, že chci tyto zapomenuté znalosti a přehlédnuté souvislosti
předávat dál lidem, kteří mají také zájem podporovat zdraví ještě před tím, než
o něj přijdou.
Co je vlastně zdravé hubnutí?
Mnoho lidí si pojem hubnutí spojuje hlavně
s hladověním nebo s dietami. Já nahlížím na hubnutí v celostním
pohledu. Životní styl, fyzická i psychická rovnováha, aktivní přístup
k životu a láska ke svému tělu. Pokud jde o jídlo, je to trvalá a bezpečná
úprava jídelníčku, která je udržitelná bez jo-jo efektů a trápení
s dogmatickými dietami. Navíc, každý jsme jedinečný – svou tělesnou
konstitucí, genetickou výbavou, životní náplní… takže neexistuje jeden
univerzální recept na hubnutí aplikovatelný na každého člověka bez rozdílu. Proto
tolik lidí zjišťuje, že dieta nebo doporučená strava, která tak báječně pomohla
kamarádce, u mě například vůbec nezabírá. Dokonce je ověřeno, že některé diety
nebo např. držení půstu jsou pro určité konstituční tipy lidí naprosto
nevhodné, ba dokonce zdraví škodlivé. Z tohoto důvodu přistupuji ke
každému klientovi individuálně a je pro mě důležité uvidět celý jeho obraz,
včetně např. emočního rozpoložení. Při cestě k řešení hledáme především příčiny
nerovnováhy v životě klienta, nikoli řešení vzniklých následků. To – mimo
jiné – zaručuje již zmíněnou trvalou úpravu hmotnosti.
Jaké jsou nyní populární metody hubnutí a jaký na ně
máte názor?
Populární jsou v dnešní době jídelníčky
s přesně spočítaným obsahem živin a energetickou hodnotou. Teoreticky a
technicky je to správně, ale většinou je pak velmi těžké tuto teorii aplikovat
dlouhodobě do každodenního rodinného života plného dětí, cestování a
narozeninových oslav. Pak jsou tu paleo a metabolické diety, na který je toho
spousty inspirujícího, ač mnohdy těžko dlouhodobě udržitelné. Jsem názoru, že
každý krok směrem k lehčímu a výživnějšímu jídelníčku se počítá!! Každá
malá změna za smažené řízky a bílé rohlíky je pro zdraví skvělá. Možná hned
nezpůsobí žádaný úbytek váhy, ale rozhodně nastartuje cestu ke zdraví.
Jaký je poměr mezi stravou, psychikou a pohybem, co se týče regulace
tělesné hmotnosti?
Všechny vyjmenované složky mají v procesu
regulace tělesné hmotnosti svou nezastupitelnou roli. Jak už jsem zmiňovala –
člověk není jenom tělo, které přijímá potravu a podle toho jakou, kdy a jak,
buď tloustne, nebo netloustne. Strava je pro regulace tělesné hmotnosti alfou a
omegou – ano, ovšem ke stravě patří nejen její složení a množství, ale také
kvalita a „čistota“, způsob přípravy (např. je rozdíl v tom, zda tutéž
surovinu jíme syrovou, dušenou, pečenou nebo smaženou, dokonce i v tom,
zda je vařená v normálním hrnci nebo v papiňáku – jídlo do sebe
přijímá všechny tyto informace a ty pak vchází do našeho těla. Je tedy potřeba
vzít v úvahu i tento pohled.

A co se týče pohybu?
Opět nelze dát univerzálně platný recept, protože
někteří z nás mohou sníst na co přijdou a přesto takřka nepřiberou,
zatímco jiní se jenom projdou kolem cukrárny a naskočí jim půl kila. Teď to
trochu zlehčuji, ale v podstatě to takto podobně opravdu funguje. Někdo
tedy k udržení své optimální hmotnosti potřebuje denně hodinu fyzického
pohybu, zatímco jinému stačí projít se o víkendu po lese. Samozřejmě pohyb není
důležitý jen z hlediska hmotnosti, ale především pro udržení celkové fyzické
kondice, což oceníme hlavně s věkem… Psychika hraje stejně důležitou roli
jako fyzické zdraví. Jak už dnes víme, první rovina, ve které se zrcadlí
jakýkoli problém, je právě rovina psychická. Pokud nereagujeme, přesune se
problém do roviny fyzické = doslova se zhmotní v těle. Příkladem může být
třeba to, když někdo pociťuje trvale nedostatek pozornosti, péče, lásky – tedy
trpí nedostatkem „sladkosti života – a nahrazuje si ji konzumací sladkých jídel
– např. čokoládou apod., což vede k nadváze. Jiným příkladem může být
člověk, který se něčeho ve svém životě tolik obává a nechce se s tím vůbec
setkat, že si vytvoří podvědomou obranu v rovině těla – nadváhou /tukovou
vrstvou/ se chrání před kontaktem s realitou… Samozřejmě ani tyto příklady
neplatí všeobecně.
Co byste doporučila lidem, kteří zkusili už kde co, jsou prakticky celý
život na dietě a stejně se jim nedaří zhubnout?
Nehledejte zázračný návod, začněte tím, co vás
baví a chutná. Zapojte vše, co už znáte (po řízku a buchtě se fakt nehubne),
použijte zdravý rozum. Nechte se opečovat… nechte si poradit od zkušeného
odborníka.
Vedete na Akademii léčivé výživy seminář Zdravá regulace
váhy, co vše mohou zájemci o seminář očekávat?
Seminář je
především o příkladech z praxe, o konkrétních modelových situacích.
Součástí budou, mimo jiné, již zmiňovaná témata: populární metody hubnutí – proč fungují, nefungují, které podporují zdraví a
které mu neprospívají, co je zdravé hubnutí, sestavování redukčních jídelníčků
versus dlouhodobé programy, role pohybu a psychiky v regulaci hmotnosti,
konkrétní tipy na vhodné potraviny a potravinové doplňky, praktické návody a
ukázky řešení – co, kde a jak nakoupit, jak zábavně a jednoduše pracovat
s energetickou hodnotou potravin, překážky, které potkávají klienty při
redukci váhy, způsoby měření tuku, vážení nebo například to, co dělat, když
klient nedělá, co měl doporučeno a tím nedosahuje výsledku.
Máte nějakou ověřenou radu, kterou byste mohla předat
dál?
Zapojte každý měsíc jednu novou „zdravou“
potravinu. Najděte si recept, který bude chutnat celé rodině a hlavně vám. Za
půl roku už budete jíst méně bílého pečiva i sladkostí, protože nebudete mít
kdy je jíst. A rozhodně to nebude metodou zakazování.
Děkuji za rozhovor.
Text a fotografie: 2media.cz, s.r.o.
Akademie léčivé výživy: www.akademielecivevyzivy.cz
www.facebook.com/akademielecivevyzivy
Publisher:
Profesní magazín Best of www.ibestof.cz