Inga Bylinkina je absolventem Academy of Healing Nutrition v New Yorku, se kterou nadále
spolupracuje. Je jednou z jejích ředitelek a lektorem celostních wellness
technik. Práce s bylinami je jí blízká již od dětství. Byliny patřily k
nejčastěji používaným léčebným metodám v jejím okolí a vždy ji zároveň také
velmi přitahovaly. Toto zaujetí ji neopouští ani dnes a jejich studiu se věnuje
i nadále. Od roku 2005 studovala u mnoha bylinkářů a léčitelů používajících
tradiční čínskou medicínu (TCM), k nimž patří například Michael a Lesley
Tierra, JP Khalsa, Miles Coleman a Drew de Vittorio. Inga
je nadšenou zastánkyní myšlenky, že jídlo může být lékem a neustále zkouší nové
možnosti použití těch nejlepších a nejúčinnějších potravin a bylin, které kdy
lidé k léčení používali. Hodně času tráví ve své kuchyni – laboratoři, kde
vymýšlí vlastní léčivá jídla, tonizující elixíry, bylinné receptury a přírodní
kosmetiku. Inga je také lektorkou Akademie léčivé výživy v Praze, kde bude 21. – 22. února 2015 přednášet o světových bylinách a Superfoods.

Kdy jste se začala zajímat o léčivé byliny? Kdo nebo co
vás inspirovalo?
Narodila jsem se a vyrostla v Rusku. Pamatuji
se, jak moje babička, když jsem byla malá, vařila bylinkové čaje, připravovala
domácí léky, pracovala na zahradě a brala mě do lesů, kde jsme sbíraly
různé plody a houby. V kuchyni i zahradě byla neuvěřitelně tvůrčí.
Když jsem ji jako dítě navštěvovala, vždy mě uvítala nějakým chutným, barevným
odvarem z bylin a květin. Večer, to byl opravdu rituál, mi
připravovala koupel plnou vůní a solí na znamení respektu a lásky k
vlastnímu tělu. Hýčkala mě vlasovými maskami a masážemi přírodními
oleji… Tyto okamžiky ve mně zůstávají jako taková magická vzpomínka.
Našla ve vašem
životě místo i klasická farmacie?
Nikdy jsme nepoužívali farmaceutické léky, a když se
někdo z rodiny necítil dobře nebo onemocněl, nejprve jsme se uchylovali
k přírodním přípravkům. Bylinám jsem vždy plně důvěřovala a ráda jsem
si s nimi už od malička hrála.
Jak se vyvíjela vaše kariéra?
Víte, když jsem se před 13 lety přestěhovala do Spojených
států a začala si budovat nový život, po nějakou dobu jsem vůbec nevěděla,
jak bych mohla využít svou vášeň pro zdravý životní styl ani své znalosti
přírodních léčivých prostředků a bylin v profesionálním životě.
Postupně jsem začala zjišťovat, kolika zdravotními problémy, z nichž
některé nabývají až epidemických rozměrů, lidé v Americe trpí. Brzy poté, co jsem se přestěhovala, jsem si
všimla, že kvalita jídla, které lidé běžně konzumují, je velmi nízká, že
většina z nich užívá farmaka a vlastně zcela ztratila schopnost
rozumět tomu, co jejich tělo potřebuje, aby zůstalo v rovnováze
a zdravé.
Našla jste
způsob, jak lidem pomoci a pracovat s nimi?
Začala jsem cítit touhu podělit se o vše, co jsem
věděla o tom, jak si posilovat a udržovat dobré zdraví, a tak jsem
zaktivovala svou léčitelskou část. Rozhodla jsem se získat nějaké formální
vzdělání, které by mi umožnilo pracovat s lidmi a pomáhat jim zvládat
své zdravotní problémy. V roce 2006 jsem narazila na Academy of Healing
Nutrition, která mě okamžitě zaujala. Nabízeli desetiměsíční program koučování
v oblasti celostního přístupu ke zdraví, který byl založen na ájurvédě
a tradiční čínské medicíně, stejně jako na moderních výzkumech zaměřených
na podporu zdraví a dlouhověkost. Já jsem s těmito koncepty hluboce
rezonovala a tak jsem se rozhodla kurz absolvovat.

Jak se
rozvíjela vaše praxe po studiu?
Po ukončení studia jsem chtěla zůstat v kontaktu
s komunitou instruktorů a ostatních absolventů a také se dále
učit a růst na poli celostních přístupů k výživě a přirozenému
zdraví. Ředitel školy, Roger Green, ve mně viděl pilnou
studentku odhodlanou věnovat se vystudovanému oboru i prakticky
a brzy mi nabídl, abych pro akademii začala pracovat
v administrativě, marketingu a jako mentorka nových studentů. V téže
době jsem si postupně budovala praxi zdravotního kouče a začala pracovat
s klienty, kteří měli různé zdravotní problémy.
Jakým způsobem
jste potíže klientů vyhodnocovala, diagnostikovala?
Zpočátku jsem nadšeně aplikovala metody orientální
diagnostiky jako je čtení z jazyka, kladení specifických otázek či
zkoumání tváře klientů, které nám pomohou pochopit, co se děje uvnitř jejich
těla a naznačí, proč se u nich projevují právě tyto symptomy. Byla jsem
odhodlaná jít až ke kořenům jejich zdravotních potíží. Zjistila jsem ovšem, že
symptomy, které se objevují na fyzice, vlastně začínají
v psychicko-spirituální rovině a jsou spojené s naší životní cestou.
Ta působí na naše emoce a vytváří vzorce, jež, nejsou-li včas řešeny,
mohou vést až k nemoci.
Čím se vy sama nejvíce ve své praxi zabýváte?
Nyní při práci s klienty kombinuji různé postupy,
k nimž patří vyvážená strava, přírodní léčivé prostředky, byliny či
speciální tonizující byliny. Učím je, jak se o sebe dobře starat, vysvětluji
jim strategie životního stylu a vždy se také věnujeme hledání myšlenkových
forem a vzorců, které nejsou v souladu s jejich duchovní cestou.
Během studia na Akademii jsem se poprvé dostala do kontaktu s taoistickým
učením o posilování zářícího zdraví a dlouhověkosti. Tato filosofie velmi
hluboce souzní s mým vlastním přesvědčením, a tak jsem se pustila do
studia prastarých tajemství a začala pátrat po lidech, od nichž bych se mohla
učit přímo.
Kdo vás
v tomto směru nejvíce ovlivnil?
Mým prvním učitelem byl Nam Singh, později jsem studovala
u Jeffreyho Yuena a Rona Teeguardena. Všichni jsou hloubkou svých
znalostí neuvěřitelnými taoisty. Zejména jsem se věnovala tomu, co taoisté
nazývají „tonizující byliny“, a moderní věda „adaptogeny“. Začala jsem je
pravidelně užívat, dělala jsem si čaje, přidávala je do jídla, které jsem si
sama vařila, do koktejlů ze super potravin a dalších elixírů. Posun, který
jsem zaznamenala ve vlastním zdravotním stavu, byl neuvěřitelný.
Našla jste
tedy způsob, který může pomoci i ostatním. Jak jste jej aplikovala do praxe?
Okamžitě jsem zatoužila se o tuto zkušenost
a vše, co jsem se o tonizujících bylinách a některých léčivých
houbách naučila, podělit s ostatními. Začala jsem proto sama učit a pořádat
workshopy, nejdříve ve Spojených Státech a nyní také v Evropě. Pociťuji to
jako své opravdové poslání. Věřím, že vzdělávání znamená růst, a já jsem se
rozhodla věnovat jeho nejzásadnější součásti – růstu mysli, těla a ducha.
Léčení je fascinující proces s mnoha aspekty a díky tomu, že pracuji
jako kouč a učitel, se i já stále něco učím a dále rozvíjím svou
kariéru.
Proč bychom se měli zajímat o Superfoods?
Žijeme v úžasné době, kdy máme přístup
k exotickým rostlinám z celého světa. V posledních letech vtrhly
„super potraviny“ jako vichřice na trh se zdravými potravinami. Snad každý dnes
zná kustovnici, kokosový olej, semínka chia a na scénu vstupují stále nové
a nové produkty. Je úžasné zkoušet stále nové věci, experimentovat s novými
potravinami a opravdu mě to baví.
Co by lidé
měli znát o tom, co jí a proč?
Myslím si, že je nesmírně důležité něco se o těchto
potravinách naučit – odkud k nám přicházejí, kde rostou ve svém přirozeném
prostředí a jakou mají energetickou povahu. Nejde jen o jejich výživový
obsah. S těmito vědomostmi pak můžeme dělat chytrá rozhodnutí
a vybírat si super potraviny podle toho, co naše tělo potřebuje, podle
ročního období a dlouhodobých zdravotních cílů. Ráda bych ovšem také
zdůraznila, že někdy je lepší prozkoumat, jaké unikátní potraviny nám poskytuje
oblast nebo země, ve které žijeme. Jistě pro nás budou dostupnější
a také jejich biochemické složení nám pomůže zharmonizovat se
s místním prostředím. A samozřejmě bychom neměli zapomenout na
nejléčivější „super potraviny“, jež můžeme užívat zcela zdarma…

Máte na mysli
sluneční energii?
Ano, mám tím na mysli věci, jako je sluneční svit se svou
nekonečnou zásobou vitamínu D, uklidňující a vyživující energii přírody,
lásku a požehnání, které vkládáme do jídla a našich léčivých elixírů, jež
připravujeme a dělíme se o ně s ostatními. Často zapomínáme, jak
zásadně důležité jsou pro to, abychom se cítili dobře.
Prozradíte nám typy na pokrmy, kterými ideálně začínat
každý den? Co vy sama ráda snídáte?
Zima je obdobím roku, kdy je potřeba udržovat se
v teple a posilovat odolnost organismu vůči různým nachlazením
a chřipkám. Zima je také obdobím, které je v tradiční čínské medicíně
spojeno s ledvinami a močovým měchýřem, a tak je skvělá
k obnově a doplnění energie těchto orgánů. Já si teplo udržuji díky silným
kaším, které si vařím z celých zrn, dýní a sušeného ovoce nebo
čínských bylin. V léčivé výživě používáme tradiční pokrm, kterému se říká jook
(džuk) nebo congee (kondží). Většinou se dělá z rýže, někdy také
z jiných obilovin, a určitých bylin s výraznými výživnými,
energetickými a adaptogenními vlastnostmi. Já často používám kozinec
blanitý (astragalus), pazvonek dangšen (codonopsis), cicimek datlový (jujube),
semínka lotosu, longan, kustovnici, náprstník (rehmannia), vlašské ořechy
a jedlé kaštany, které pomáhají zahřívat tělo, vytvářejí energii, krev
a posilují imunitní systém.
Čím ideálně
začít nový den?
Den ráda začínám šálkem teplého čaje z gynostemmy
(ženšen pětilistý), který prolije zažívací ústrojí a otevře žaludek,
připraví ho na příjem potravy. Často si dělám elixír z teplého čaje
z gynostemmy, s přidáním některých medicinálních hub, bylinných
prášků a super potravin, jako jsou mucuna, maca, semínka chia, lucuma nebo
mesquite. A také mám na snídani moc ráda misku dobré miso polévky
s mořskými řasami, houbičkami shitaké, pohankovými nudlemi a různou
zeleninou. Nasytí mě, uspokojí a uzemní pro den naplněný prací.
Jaká je vaše osobní životní filozofie?
Obvykle říkám, že „život je proces“. Jedná se o proces,
během něhož se rozvíjíme, rozkvétáme v květ svého překrásného pravého já.
Je to proces organický a nelze jej uspěchat. Miluji svůj život, protože mi dává
příležitost k růstu, možnost seberealizace a rozkvétání v každém mém projevu.
Máme úžasné fyzické tělo, které je dokonalým a nesmírně složitým nástrojem,
jehož prostřednictvím na sebe naše duše vzájemně působí se světem kolem nás.
Naše tělo zná odpověď na všechny naše otázky. Každý den se snažím soustředit na
to, jak se cítím uvnitř, jak se cítí moje duše a jak se cítí moje srdce. Ráda
naslouchám jazyku svého těla. Věnuji pozornost tomu, co mé tělo potřebuje a co
si žádá, aby mohlo být zdravé. Kořen veškerého zdraví je v mozku, kmen
v emocích, listy a větve v těle. Květ naší duše kvete, když spolu
všechny části spolupracují. O svůj život ráda pečuji jako o květinu, která
potřebuje lásku, pozornost, dobrou vodu, výživu a slunce, protože pak se můžu
s druhými, s nimiž se v životě setkávám, dělit o jedinečnost
projevu své krásy, vůně a barev.
Děkuji za rozhovor.
Text: 2media.cz
Akademie léčivé výživy: www.akademielecivevyzivy.cz
Fan stránky: www.facebook.com/akademielecivevyzivy
Publisher: profesní magazín Best
of www.ibestof.cz